Maak een keuze

Ik ben een consument

Dealer login

Terug naar leenders.nl

DOORZOEK LEENDERS WEBSITE

KLIK ERGENS OF ( ESC ) OM TE SLUITEN

Leenders bibliotheek

Antwoorden op veelgestelde vragen

Wat is onvolledige verbranding en hoe voorkomt u het?

Als u een houtkachel of een ander verbrandingstoestel in uw huis gebruikt, dan is het belangrijk dat er een volledige verbranding plaatsvindt. In deze blogpost leggen we het verschil uit tussen een volledige en onvolledige verbranding. Ook leest u wat de risico’s zijn van een onvolledige verbranding en hoe u kunt voorkomen dat er een onvolledige verbranding in uw houtkachel plaatsvindt.

Wat is een onvolledige verbranding?

Bij een volledige verbranding wordt al het hout in uw kachel efficiënt omgezet in warmte, waarbij er enkel waterdamp en CO₂ vrijkomen. De brandstof bindt zich dan compleet aan de zuurstof. Bij onvolledige verbranding verloopt dit proces echter niet optimaal. Dit kan gebeuren als er te weinig zuurstof is, als het hout te vochtig is, of als de kachel niet op de juiste temperatuur brandt. In dit geval bindt de brandstof zich niet helemaal aan de zuurstof. Hierdoor ontstaat er rook en komen schadelijke stoffen vrij, zoals koolmonoxide (CO), fijnstof en teer. Deze stoffen kunnen niet alleen schadelijk zijn voor uw gezondheid, maar ook voor het milieu.

De verbranding in een houtkachel ziet er als volgt uit in een scheikundige reactievergelijking:

Volledige verbranding houtkachel: C6H10 O5 + 6O2 -> 6CO2 + 5H2O

Onvolledige verbranding houtkachel: m C6​H10​O5​+3O2​→3CO+3C+5H2​O

Risico’s van onvolledige verbranding

Een van de grootste risico’s van onvolledige verbranding is de vorming van koolmonoxide (CO). Dit is een geurloos en onzichtbaar gas dat bij inademing ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Symptomen van koolmonoxidevergiftiging variëren van hoofdpijn en duizeligheid tot zelfs bewusteloosheid en, in extreme gevallen, de dood. Vooral slecht geventileerde ruimtes lopen risico.

Daarnaast zorgt onvolledige verbranding voor een ophoping van teer en roet in het rookkanaal. Dit vergroot de kans op een schoorsteenbrand.

Onvolledige verbranding herkennen

Een niet volledige verbranding in uw kachel kunt u op een van de volgende manieren herkennen.

  • De vlammen zijn instabiel en een beetje oranje en geel.
  • Uit uw schoorsteen komt grijze of zwarte rook.

Onvolledige verbranding voorkomen

Voor een volledige verbranding in uw houtkachel hebben we de volgende adviezen.

  1. Zorg voor voldoende zuurstof. Een houtkachel heeft voldoende luchttoevoer nodig om een volledige verbranding te garanderen. Zorg ervoor dat de luchtinlaat van uw kachel goed werkt.
  2. Gebruik droog hout. Het stoken van vochtig hout is een van de belangrijkste oorzaken van onvolledige verbranding. Zorg ervoor dat uw hout goed gedroogd is en een vochtgehalte heeft van minder dan 20%. Droog hout geeft een schonere en efficiëntere verbranding. Ook kan het verbranden van vochtig hout leiden tot de vorming van creosoot. Dit vergroot weer de kans op een schoorsteenbrand.
  3. Stook op de juiste temperatuur. Een te lage temperatuur zorgt voor onvolledige verbranding. Het is belangrijk om uw houtkachel op de juiste manier aan te steken en ervoor te zorgen dat deze goed heet brandt voordat u meer hout toevoegt.
  4. Regelmatig onderhoud. Regelmatig onderhoud aan uw houtkachel en rookkanaal is belangrijk om veilig te stoken. Laat uw schoorsteen minstens één keer per jaar vegen en controleer of alle onderdelen van uw kachel naar behoren functioneren.
  5. Kies voor een houtkachel met het juiste vermogen. Een houtkachel met een te groot vermogen voor de ruimte kan gaan smoren waardoor onvolledige verbranding kan ontstaan.

Bij Leenders Haardkachels vinden we veiligheid en efficiëntie erg belangrijk. Onze moderne houtkachels zijn ontworpen voor een efficiënte en veilige verbranding. Iedere kachel in onze collectie heeft een eigen verhaal en vuur.