Het is de nachtmerrie van iedere houtkachelbezitter: een schoorsteenbrand. Helaas komt het ook vaker voor dan veel mensen denken. Zo laten de meest recente cijfers zien dat er per dag gemiddeld 5 schoorsteenbranden zijn in Nederland. Dit cijfer moet natuurlijk omlaag. In dit kennisartikel leest u daarom hoe een schoorsteenbrand ontstaat en hoe u deze kunt voorkomen. Ook leest u hoe u een schoorsteenbrand herkent en wat u moet doen als er brand is ontstaan.
In een goed werkende schoorsteen stroomt rook van het vuur netjes naar buiten. Maar als zich te veel creosoot ophoopt aan de binnenkant van het rookkanaal, een plakkerige, brandbare aanslag die ontstaat bij onvolledige verbranding, dan kan het goed misgaan. Creosoot kan vlam vatten. Het resultaat? Een schoorsteenbrand. Soms met felle vlammen, soms ‘stilletjes’ smeulend, maar altijd gevaarlijk.
Niet elke schoorsteenbrand is spectaculair. Soms merkt u het nauwelijks. Maar let op deze signalen.
Blijf kalm, maar handel direct.
Ook als u twijfelt of u schoorsteen in brand staat, dan adviseren om we om altijd 112 te bellen. Liever een loze melding dan schade aan huis of erger.
Nee, een schoorsteenbrand gaat meestal niet vanzelf uit. Zelfs als het vuur vanzelf dooft, kan de temperatuur in het rookkanaal oplopen tot 1000 graden Celsius. Dat is heet genoeg om leidingen, muren of isolatiemateriaal in brand te zetten. Ook kan er blijvende schade ontstaan aan de schoorsteen of kachel. Altijd laten controleren dus, door de brandweer én daarna door een specialist.
Een schoorsteenbrand valt meestal onder de opstalverzekering, maar let op: veel verzekeraars stellen voorwaarden. Jaarlijks vegen van de schoorsteen is vaak verplicht. Ook het gebruik van goed, droog hout kan meewegen. Geen onderhoudsrapport? Dan kan vergoeding lastig worden. Vraag uw verzekeraar wat ze precies verwachten, en bewaar bewijs van onderhoud.
Voorkomen is makkelijker dan blussen. Een paar simpele tips.