Maak een keuze

Ik ben een consument

Dealer login

Terug naar leenders.nl

DOORZOEK LEENDERS WEBSITE

KLIK ERGENS OF ( ESC ) OM TE SLUITEN

Leenders bibliotheek

Antwoorden op veelgestelde vragen

Houtworm in haardhout. Herkennen, voorkomen en bestrijden

U heeft uw haardhout netjes twee jaar laten drogen, en ineens ziet u kleine gaatjes in het hout verschijnen. Wat blijkt? Houtwormen hebben zich in uw haardhout genesteld! Op deze pagina leest u wat houtworm precies is, hoe u deze kunt herkennen en of houtworm schadelijk is voor uw stookhout.
houtworm in haardhout

Wat is een houtworm eigenlijk?

Houtworm is een verzamelnaam voor de larven van verschillende soorten kevers die hun eitjes leggen op of in hout. Bekende voorbeelden zijn de gewone houtwormkever, de spinthoutkever en de huisboktor. Wanneer de eitjes uitkomen, kruipen de larven direct het hout in en voeden zich hiermee. De larven boren gangen in het hout en kunnen daar soms meerdere jaren verblijven, terwijl ze zich tegoed doen aan uw kostbare stookhout. Uiteindelijk verlaten ze als volwassen kever het aangetaste hout via kleine, zichtbare uitvliegopeningen.

Houtworm in stookhout herkennen

Hoe weet u of er houtworm in uw waardevolle stookhout zit? Houtwormen laten zich zelden direct zien, omdat ze zich meestal diep in het hout verschuilen. Toch zijn er duidelijke tekenen waaraan u een besmetting kunt herkennen. Let op kleine, ronde gaatjes in het houtoppervlak; dit zijn uitvliegopeningen van de kevers. Onder of rond deze gaatjes kunt u boormeel of fijn zaagsel aantreffen. Aangetast hout kan bovendien minder stevig aanvoelen en bij ernstige aantasting zelfs afbrokkelen. Wanneer u het hout klooft, kunt u soms de larven of gangen van de houtworm met het blote oog waarnemen.

Is de houtwormlarve schadelijk voor uw houtkachel?

U kunt hout dat is aangetast door houtworm nog steeds gebruiken in uw houtkachel, maar het heeft wel nadelen:

  • Aangetast stookhout verbrandt sneller en levert minder warmte op.
  • De houtworm kan zich mogelijk verspreiden naar ander, nog onaangetast hout in uw opslag.

Wees dus alert bij het opslaan van aangetast hout en voorkom dat de besmetting zich uitbreidt.

Houtworm voorkomen of bestrijden

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom is het goed om te weten dat houtworm een voorkeur heeft voor vochtig hout. Sla dus het liefst droog hout in en bewaar het op een droge, goed geventileerde plek. Lees ook ons artikel over hoe u hout het beste kunt stapelen.

Heeft u toch houtworm in uw stookhout ontdekt? Scheid het aangetaste hout dan zo snel mogelijk van de rest, om verdere verspreiding te voorkomen. Verbrand het besmette hout bij voorkeur direct.

Mocht een groot gedeelte van uw brandhout aangetast zijn, dan kan het inschakelen van een professionele bestrijder verstandig zijn. Zo voorkomt u dat het probleem zich uitbreidt naar ander hout of zelfs naar uw woning.