Geliefd bij natuurliefhebbers, gevreesd door mensen met een houtopslag. De boktor kan een ravage aanrichten aan uw haardhout. In dit artikel vertellen we u meer over de boktor, hoe u deze kever herkent en kunt bestrijden.
De boktor is een houtaantastende kever die, net als de houtwormkever, schade kan aanrichten aan uw haardhout. Vooral de huisboktor is berucht vanwege de larven, die zich jarenlang een weg door het hout vreten. De larven leven diep in het hout en maken brede gangen, waardoor het hout zijn structuur en sterkte verliest. Hoewel boktorren vaker voorkomen in constructiehout zoals dakbalken of vloerdelen, kunnen ze zich ook nestelen in haardhout, zeker als dat hout vochtig is of langdurig opgeslagen ligt.
Er zijn verschillende soorten boktorren die graag een hapje kunnen nemen in uw haardhout. Zo kunnen de vuurboktor, huisboktor en rode boktor zich in uw haardhout vestigen.
Als u last heeft van boktor in uw stookhout, dan heeft u dus last van boktorlarven. Deze zijn vaak lastig direct te zien omdat de larven zich diep in het hout verschuilen. Toch zijn er duidelijke aanwijzingen voor aantasting. Let op ovale of onregelmatige uitvliegopeningen in het houtoppervlak. Rond deze gaten kunt u boormeel aantreffen, dat eruitziet als fijn, licht zaagsel. Aangetast hout kan dof klinken als u erop klopt en voelt vaak minder stevig aan.
Bij het kloven van het hout kunt u brede gangen en soms zelfs de grote, witgele larven van de boktor tegenkomen. Wees alert, want deze larven kunnen jarenlang actief zijn en flinke schade aanrichten.
U kunt hout dat is aangetast door boktor nog steeds gebruiken in uw houtkachel, maar dit brengt wel enkele nadelen met zich mee:
Voorkomen is beter dan genezen, dat geldt ook bij boktorren. Omdat de larven zich diep in het hout ontwikkelen en vaak pas na jaren zichtbaar worden, is preventie extra belangrijk. Hoewel boktorren iets minder afhankelijk zijn van vocht dan houtworm, helpt het om haardhout droog en goed geventileerd op te slaan. Bewaar uw hout dus op een droge plek, bij voorkeur onder een overkapping of in een goed geventileerde opslagruimte. Lees ook ons artikel over hoe u hout het beste kunt stapelen.
Ontdekt u toch boktor in uw stookhout? Scheid het aangetaste hout dan direct van de rest om verdere verspreiding te voorkomen. Verbrand het besmette hout zo snel mogelijk in uw houtkachel. De hitte zal de larven doden en voorkomt dat ze zich verder ontwikkelen of uitvliegen.
Heeft de huisboktor zich in uw woning verspreid, bijvoorbeeld naar houten balken of meubels? Wacht dan niet te lang en schakel een professionele bestrijder in om verdere schade te voorkomen.