Leenders is anders dan de meeste bedrijven. Leenders maakt producten die ons in staat stellen een element in de natuur te beheersen dat ons altijd al heeft geboeid: vuur. De haarden van Leenders verbranden hout en geven ons warmte en gezelligheid. Zo efficiënt en mooi mogelijk. Leenders bouwt haarden die generaties lang meegaan, zowel in stijl als in duurzaamheid.
—
Toen Harrie Leenders vond dat het tijd was het bedrijf over te dragen aan zijn zoon Bart, vroeg Bart aan Harrie of hij samen met hem een haard wilde ontwerpen. Het zou Barts eerste en Harrie’s laatste ontwerp worden. Bart hoopte dat deze samenwerking hem in de juiste richting zou wijzen. En zo gingen ze op de typische Leenders-manier aan de slag. Geen tekentafel, geen marktonderzoek, geen consumententests. Zo gaan kunstenaars niet te werk.
Harrie liet zich inspireren door de Eiffeltoren, door de constructie met klinknagels en plaatstaal. Ze gingen aan de slag met de branderkamer van de Fuga en maakten een compleet nieuwe haard. Bart had een brug met een soortgelijke constructie gezien in het Duitse Oldenburg, dus het tweetal had duidelijke ideeën, al was de Stor nog lang niet geboren. Met hamers, slijpmachines, en lasbranders bouwden en verbouwden vader en zoon de haard van dikke stalen plaatelementen die ze aan elkaar klonken en lasten tot ze een versie hadden van wat later de Stor zou worden zoals we die nu kennen. Een haard zo sterk en mooi als een pantser. Je zou kunnen zeggen meteen ook een beschermend schild voor Leenders.
Hoewel Harrie blij was met het ontwerp, was Bart nog niet klaar om het in productie te nemen. Bart vond het ontwerp nog te mannelijk, te machine-achtig. Het miste de verfijning die uitnodigt tot interactie. Bart zoekt altijd naar de geur en kleur in een haard en die had hij nog niet ontdekt. Bart experimenteerde met leer voor de deurgreep en Harrie stelde voor het hout uit zijn olijfgaard in Italië te gebruiken. Het was de finishing touch. Dat Bart de behoefte voelde door te gaan vanaf het moment dat zijn vader hem het stokje had gegeven, was de bevestiging waar hij naar op zoek was. Bart wist nu welke richting hij op moest, hij had een duidelijk beeld van het pad dat voor hem lag.
Bijzondere, adembenemende ontwerpen zijn allemaal goed en wel, maar de meeste bedrijven kunnen niet op deze manier werken. Bart en Harrie hadden een werkelijk prachtige haard ontworpen, maar ze hadden geen idee van de kosten, en er was geen enkele tekening. Deze omgekeerde benadering van het ontwerpen van een haard kon gemakkelijk als onbezonnen worden beschouwd. Maar het verschil tussen waanzin en genialiteit is vaak alleen zichtbaar in het resultaat. En wat voor een resultaat was de Stor. Een haard die in de loop der jaren honderden mensen wist te boeien. De onorthodoxe aanpak van Leenders veroverde opnieuw de harten van velen in heel Europa.
De ontwikkeling van de Stor was een kwestie van intuïtie. De productie ervan bleek een waar huzarenstukje. De gefacetteerde strips die de kromming van de boven- en onderkant van de haard volgen, zijn dik en eigenlijk niet breed genoeg om gemakkelijk te worden gevormd. Beschermende lagen roestvrijstaal zijn nodig tijdens het buigen om te voorkomen dat er groeven in komen. De Stor is bestand tegen extreme hitte en kan tientallen jaren mee. De strip waaraan de deurscharnieren zijn bevestigd is gesneden uit 12 mm dik plaatstaal waarin een uitsparing is gemaakt om de bovenkant perfect aan te laten sluiten. Mocht je het je afvragen: nee, dat is inderdaad geen gemakkelijke klus. De hoeken van de deur zijn met een radius gesneden, maar de strips die langs de voorkant van de haard lopen hebben scherpe hoeken aan de bovenkant en springen in aan de onderkant. Over elk detail, elk silhouet en elke hoek is nagedacht. Alles is gericht op gebruiksgemak en schoonheid. De Stor laat ons zien hoe compromisloze veerkracht eruit kan zien. Een ontwerpproces dat uniek is voor Leenders, met een resultaat dat elke keer dat je de haard aansteekt weer voor verwondering zorgt.