Select your location


DOORZOEK LEENDERS WEBSITE

KLIK ERGENS OF ( ESC ) OM TE SLUITEN

Het verhaal van de Lobbe


Our stories
dec
2024
scroll down

"Het begint allemaal met een vonkje verbeeldingskracht. Voor de groei van een vonkje tot een volledig vuur is tijd en toewijding nodig."


Noodzaak is de moeder van de uitvinding, zeggen ze.

Een kleine kamer comfortabel verwarmen met een houtkachel is geen gemakkelijke opgave. In ons ontwerp draait het daarom allemaal om bescheidenheid. Bescheiden in verbruik, maar niet bang om warmte te leveren waar en wanneer dat nodig is.

We ontwierpen de Lobbe op basis van de minimale grootte voor een stuk brandhout. Dat bleek een halve kilo berkenhout te zijn. Ja, hoewel de Lobbe erg zacht kan stoken, kan hij ook meer warmte afgeven, met grotere volumes tot 2 kilo. Heter wanneer nodig, maar over het algemeen een zuinige haard met een constant vermogen en een langzame warmteafgifte. Daarom hebben we de Lobbe twee keramische betonnen zijstenen gegeven om warmte op te slaan en langzaam af te geven in de kamer. Net zoals een deken die je zachtjes opwarmt.

Een eenvoudige haard, met een perfect bijpassende branderkamer en warmte-opslagstenen van bescheiden afmetingen.

 

 

Het is gemakkelijker om iets ingewikkelds te ontwerpen dan dat je het terug brengt tot de essentie en een eenvoudige oplossing creëert. De Lobbe ziet er misschien bescheiden uit, maar laat je niet misleiden door zijn uiterlijk, want hij zit boordevol slimme functies die zijn verweven in het gehele ontwerp.

De hoogste vlammen reiken tot aan de zes luchttoevoerbuizen die de aanvoer van verse lucht versnellen. De koude binnenkomende lucht stijgt hierdoor snel tot extreem hoge temperaturen, waardoor het verbrandingsproces in de branderkamer niet wordt onderbroken. Met andere woorden, wanneer je het hout in de haard bijvult, begint het snel te branden. Hierdoor wordt ook de warmte van de verbrandingsgassen gerecycled, waardoor het rendement van de haard toeneemt. De warmte van de verbrandingsgassen kan echter niet volledig worden gerecycled, omdat de schoorsteen warmte nodig heeft om voldoende trek te leveren.

De luchttoevoerbuizen zorgen ook voor een gunstige turbulentie, waardoor eventuele deeltjes in de verbrandingsgassen zich afzetten op de bovenkant van het hitteschild. Dit heeft echter een keerzijde; alles in de wetten van de fysica heeft zijn prijs. Omdat de stalen buizen worden blootgesteld aan de vlammen, slijten ze. We hebben daarom de luchttoevoerbuizen zo geconstrueerd dat ze stijf blijven, en daardoor gemakkelijker kunnen worden vervangen.

De halfautomatische luchttoevoer is een andere mooie eigenschap van de Lobbe. Deze hoeft alleen te worden bijgesteld als het vuur op gang is gekomen en er hout moet worden bijgevuld.

De haard is gemaakt van 4 mm dikke stalen platen, waardoor de Lobbe maatvast blijft. Waar het plaatstaal elkaar overlapt, is het maar liefst 8 mm dik. De Lobbe is een stevig en solide haardje.

Ontdek het comfort van langzame warmte.

Halfautomatische luchttoevoer

Een golvend hitteschild van keramisch beton slaat de warmte op en geeft deze langzaam af als het vuur uit is. De reflecterende zijstenen in de branderkamer staan iets schuin, zodat de branderkamer aan de voorkant iets breder is.

Tijdens de ontwikkeling van de Lobbe werd er nogal eens opgemerkt dat hij te klein zou zijn, dat niemand zo’n maat haard zou willen. Maar hoe negatiever de reacties, hoe vastberadener we werden over het project. We zijn nu de enige fabrikant van een haard voor kleine ruimtes en ondanks het feit dat er geen echte markt is voor zo’n leuke haardjes, verkoopt Leenders er toch zomaar een paar honderd per jaar. Een selecte groep eigenaars is er maar wát blij mee. Want de Lobbe past perfect in kleinere ruimtes.

We kunnen de Lobbe bouwen omdat we bij Leenders een ambachtelijke aanpak hebben. Een haard als deze in ons assortiment houden waar dit niet haalbaar zou zijn voor fabrikanten die alleen zijn ingesteld op grote series.

Bij Leenders vervullen we een behoefte en koesteren we de kunst van het uitvinden.

Je hebt frisse lucht nodig in je huis. Of je nu een haard hebt of niet. Je eigen kooldioxideproductie is slechter voor je dan het zuurstofverbruik van de houtkachel.

De CO2-voetafdruk van hout is extreem laag en als de haard op de juiste manier wordt gestookt, zouden de buren niets te klagen moeten hebben. Tenminste niet over uw haard…

 

Enricolio


Previous

Een brandstof zonder omweg


Next

Onze verhalen


Ontdek