Maak een keuze

Ik ben een consument

Dealer login

Terug naar leenders.nl

DOORZOEK LEENDERS WEBSITE

KLIK ERGENS OF ( ESC ) OM TE SLUITEN

Leenders bibliotheek

Antwoorden op veelgestelde vragen

Hoe steekt u een houtkachel aan met de Zwitserse methode?

Bent u het beu om iedere keer weer te stoeien met aanmaakhoutjes. Staat die tipi tent eindelijk, zie dan nog maar eens dat aanmaakblokje er brandend middenin te krijgen. Uw houtkachel aansteken kan echter een stuk eenvoudiger en beter. De Zwitserse methode is een manier van stoken die uw stookervaring niet alleen verbetert, het is ook de meest efficiënte manier. Zo laat u binnen een mum van tijd uw kachel branden. Wij laten graag stap voor stap zien hoe ook u gebruik kunt maken van de Zwitserse stookmethode.

Zwitserse methode

Voorbereiden is belangrijker dan stoken

Voordat u begint met het maken van het vuur in de kachel is het belangrijk dat de brandstof in orde is. Daarmee bedoelen we natuurlijk het hout. Hout is eenvoudig te verkrijgen, maar vereist wel de nodige aandacht voordat het geschikt is om te stoken. Het hout moet namelijk droog en schoon zijn. Bovendien moet dit hout het juiste formaat hebben dat past in uw kachel. Lees hier alles over het beste hout voor uw kachel.

Stoken met de Zwitserse methode

Als de basis in orde is, gaan we snel de kachel aansteken. Alhoewel de term “methode” anders doet vermoeden, is de Zwitserse methode simpel. Waar bij de traditionele methode het hout van onder naar boven verbrandt, werkt de Zwitserse stookmethode juist van boven naar onder. Dit resulteert in een snellere verbranding van het hout doordat er sneller warmte vrijkomt en er een betere luchtcirculatie ontstaat. Bovendien zorgt deze manier van stoken voor minder rook omdat het hout efficiënter verbrandt.

De houtkachel aansteken in 4 eenvoudige stappen

Zo steekt u de houtkachel aan via de Zwitserse stookmethode.

  1. Plaats een paar grote houtblokken (vuistdik) op de bodem van de kachel. Dit is de basis van de piramide.
  2. Leg steeds kleinere houtblokken kruislings boven op de basisblokken.
  3. Plaats boven op de piramide een aanmaakblokje en steek deze aan.
  4. Het vuur zal eerst de kleine en vervolgens ook de grotere houtblokken aanmaken. Geniet van de warmte!

Efficiëntie als doel

De ene kachel is de andere niet, maar de werking van de Zwitserse methode is altijd hetzelfde. Met een houtkachel van Leenders is het gebruik van de Zwitserse stookmethode een logische keuze. Onze kachels worden gekenmerkt door het hoge rendement (vanaf 80%). Dat wil zeggen dat u met zo min mogelijk brandstof zo veel mogelijk warmte creëert.

Ook heeft de Zwitserse methode efficiëntie als doel. Door gebruik te maken van deze methode, kunt u met zo min mogelijk hout uw houtkachel aansteken. Het is dan ook om deze reden dat wij als Leenders deze methode omarmen.

Bent u op zoek naar een hoog rendement houtkachel? Kijk dan eens naar ons assortiment houtkachels online, of boek direct een showroom afspraak bij een dealer bij u in de buurt.

Extra stooktips voor het juiste gebruik van de Zwitserse Methode

  1. Een goede luchttoevoer is van belang tijdens het aansteken van uw kachel. Zeker in de opstartfase zal een aanvoer van verse lucht noodzakelijk zijn voor een goede verbranding. Eenmaal opgestart middels de Zwitserse methode kan dezelfde luchtstroom juist zorgen voor een negatief effect. U zult uw kachel dus eerst goed moeten leren kennen.
  2. Gebruik te allen tijden droog en schoon hout! De meeste negatieve effecten van vuur zoals rook en aanslag komen doordat het hout (nog) niet geschikt is om te goed te stoken. Wilt u weten of uw hout geschikt is om te stoken, lees dan eerst deze blog over het beste stookhout. Daarnaast kunt u er ook voor kiezen om uw hout te laten controleren. Dit kan in veel gevallen bij uw dealer.
  3. Stoken met te veel hout kan leiden tot oververhitting, wat tot schade kan leiden aan uw kachel. Zeker de eerste keren dat de kachel aangestoken wordt, is het belangrijk deze niet te heet te stoken. Begin bijvoorbeeld door een wat kleinere piramide volgens de Zwitserse methode te bouwen. Later kunt u dit uitbreiden, maar een goede dosering blijft belangrijk. Onze tip is dan ook om het hout in de kachel eerst volledig te laten verbranden voordat u een nieuw houtblok erop legt.
  4. De laatste tip is om regelmatig uw kachel en rookkanaal te laten controleren en vegen door een (gecertificeerde) schoorsteenveger. Dit zorgt in eerste instantie voor een goede doorstroming van lucht in uw kachel, maar daarnaast voorkomt het ook onveilige situaties.

Zwitserse methode werkt niet

Werkt de Zwitserse stookmethode niet bij u? Dit kan de volgende oorzaken hebben.

  1. Vochtig hout. Hout dat te vochtig is, verhindert een snelle ontbranding. Zorg dat u droog stookhout
  2. Onjuiste stapeling van hout. Als de lagen hout te dicht op elkaar liggen, kan er onvoldoende zuurstof bij het vuur komen.
  3. Te grote houtblokken: Grote stukken hout ontbranden moeilijk en kunnen het vuur verstikken als er onvoldoende kleinere stukken of aanmaakhout worden gebruikt
  4. Slechte luchttoevoer. Een afgesloten luchttoevoer in de kachel of een onvoldoende ventilatiesysteem in de ruimte kan het vuur verstikken.
  5. Vuile schoorsteen of kachel: Opgehoopte roet of creosoot in de schoorsteen of kachel kan de luchtstroom blokkeren en een efficiënte verbranding verhinderen.