Maak een keuze

Ik ben een consument

Dealer login

Terug naar leenders.nl

DOORZOEK LEENDERS WEBSITE

KLIK ERGENS OF ( ESC ) OM TE SLUITEN

Leenders bibliotheek

Antwoorden op veelgestelde vragen

Hoe kan ik mijn hout het beste drogen?

Het correct drogen van hout is essentieel om ervoor te zorgen dat het geschikt is voor gebruik in een houtkachel. Hier zijn de stappen om uw hout op de beste manier te drogen.

Kies het juiste hout

Begin met het selecteren van het juiste type hout. Harde houtsoorten zoals eiken, beuken, esdoorn en kers zijn over het algemeen de beste keuze vanwege hun hoge energie-inhoud en langzame verbrandingseigenschappen.

Kloof en stapel het hout

Kloof het hout in stukken van de juiste grootte voor uw kachel, meestal ongeveer 30-40 cm lang. Qua dikte adviseren wij om vuistdikte aan te houden. Plaats de stukken hout op een goed geventileerde en verhoogde locatie, zoals een houtstapel of houtopslagrek. Kijk hieronder voor het overzicht hoe lang uw hout blokken mogen zijn per type kachel.

Model kachel Lengte houtblokken
Boxer Plus Max. 45 cm
Mats Max. 37 cm
Kilo Max. 30 cm
Lobbe Max. 25 cm
Lobbe Compact Max. 25 cm
Hymme Max. 35 cm
Stor Max. 35 cm
Dayna Max. 33 cm
Wald Max. 30 cm
Sorenne Max. 30 cm
Lynne Max. 30 cm

Houd rekening met ventilatie

Maak dat er lucht rond het hout kan circuleren. Stapel het hout op houten pallets of latten om contact met de grond te vermijden en om luchtcirculatie onder de stapel mogelijk te maken.

Bescherm het hout tegen regen en sneeuw

Bedek de bovenkant van de houtstapel met een dak of zeil om te voorkomen dat regen of sneeuw het hout doordrenkt. Zorg ervoor dat er aan de zijkanten voldoende luchtstroom is.

Geef het hout de tijd om te drogen

Geduld is essentieel. Het duurt meestal minstens zes maanden tot twee jaar, voordat hout volledig is gedroogd. Hoe dikker de stukken hout, hoe langer het duurt. Wij adviseren om houtblokken van vuistdikte aan te houden.

Controleer het vochtgehalte

Gebruik een vochtmeter voor hout om het vochtgehalte te controleren. Het ideale vochtgehalte voor brandhout is ongeveer 20% of lager. Het hout is klaar om te stoken als het vochtgehalte binnen dit bereik ligt.

Door deze stappen te volgen, kunt u ervoor zorgen dat uw hout goed gedroogd is en klaar is voor gebruik in uw houtkachel. Droog hout brandt efficiënter, produceert meer warmte en minimaliseert de vorming van creosoot, wat bijdraagt aan een veilige en effectieve verbranding.

Lees meer over het beste hout om te stoken.