Maak een keuze

Ik ben een consument

Dealer login

Terug naar leenders.nl

DOORZOEK LEENDERS WEBSITE

KLIK ERGENS OF ( ESC ) OM TE SLUITEN

Leenders bibliotheek

Antwoorden op veelgestelde vragen

Welke Leenders kachel heeft het hoogste rendement?

Het rendement van een houtkachel geeft aan hoe efficiënt de verbranding van 1 kg hout is in een kachel. Oftewel hoeveel procent van de energie die vrijkomt bij de verbranding wordt omgezet in het verwarmen van de kachel en daarmee de ruimte waarin deze staat. Al onze houtkachels hebben een rendement van +/- 80% hierbij spant de Kilo de kroon. Deze kachel behaalt namelijk een rendement van maar liefst 84,4%.

Officiële EN13240 keuring

Het rendement van onze houtkachels wordt gemeten middels de officiële EN13240 keuring. Niet alle kachels worden volgens deze keuring gecontroleerd. Er bestaan ook andere keuringen waaruit een hoger rendement (<90%) kan volgen. Dit zie je vaak bij gas- of pelletkachels. Dit kan een vertekenend beeld geven. Laat uzelf daardoor dus niet misleiden.

Hoger rendement is niet beter!

Een houtkachel met een rendement hoger dan 90% is praktisch onstookbaar en tevens onveilig. Er is namelijk altijd minimaal 10% van de warmte nodig om alle rookgassen af te voeren. Indien dit niet het geval is ontstaat er onvoldoende trek en bevordert dit de vorming van creosoot in uw rookkanaal. Dit betekent dat de rookgassen het dauwpunt nog in het rookkanaal bereiken, waardoor de corrosieve stoffen aan de binnenkant van het kanaal condenseren en neerslaan op de pijpwand.

Overzicht rendement per kachel

Hieronder vind u een schematisch overzicht van het rendement per kachel uit de onze collectie HR houtkachels.

Kachel Rendement (%)
Hymme 80,1
Lynne 77,2
Dayna 81,1
Stor > 80
Sorenne 77,2
Wald 82,9
Kilo 84,4
Lobbe 80,9
Lobbe Compact 80,9
Mats >80
Boxer Plus >80

Benieuwd naar alle specs van de Leenders collectie? Bekijk onze collectie HR-houtkachels.