Maak een keuze

Ik ben een consument

Dealer login

Terug naar leenders.nl

DOORZOEK LEENDERS WEBSITE

KLIK ERGENS OF ( ESC ) OM TE SLUITEN

Leenders bibliotheek

Antwoorden op veelgestelde vragen

Mijn Leenders kachel brand niet goed, waar ligt dit aan?

Als uw Leenders kachel niet goed stookt kan het probleem te maken hebben met het type hout dat u gebruikt en hoe het is voorbereid. Hier zijn enkele veelvoorkomende problemen met houtverbranding in kachels en mogelijke oplossingen:

Houtkwaliteit

Zorg ervoor dat u droog en goed gedroogd hout gebruikt. Nat of vochtig hout kan moeilijk ontsteken en onvolledig verbranden. Het ideale vochtgehalte voor brandhout ligt tussen de 15% en 20%. Vaak bereik het hout dit punt na +/- 2 jaar correct drogen.

Houtsoort

Verschillende houtsoorten hebben verschillende verbrandingseigenschappen. Hardhout zoals eiken, esdoorn en beuk is over het algemeen beter geschikt voor kachels dan zacht hout zoals naaldhout.

Houtvoorbereiding

Kloof het hout in geschikte lengtes en laat het goed drogen voordat u het in de kachel gebruikt. Het kloven en stapelen van het hout kan helpen bij het droogproces. Normaal gesproken duurt het +/- 2 jaar voordat het hout het juiste vochtpercentage heeft.

Schoorsteencontrole

Zorg ervoor dat uw schoorsteen schoon en vrij is van opbouw en verstoppingen. Een goed functionerende schoorsteen is essentieel voor een goede rookafvoer en verbranding.

Luchtaanvoer

Pas de luchtaanvoer van uw kachel door te spelen met de luchtschuif. Het openen en sluiten van de luchtschuif verschilt per situatie en kan zelfs beïvloed worden door het weer. Een goede luchtaanvoer bevordert een efficiënte verbranding, zoek altijd naar de juiste stand van de luchtschuif.

Onderhoud

Regelmatig onderhoud van uw kachel, inclusief het reinigen van de brandkamer en het controleren van de afdichtingen, kan de prestaties verbeteren.

Als uw kachel nog steeds problemen heeft nadat u deze punten heeft gecontroleerd en aangepast, neem dan contact op met uw dealer om de kachel grondig te laten inspecteren. Een expert kan eventuele andere problemen identificeren en oplossen die de verbranding beïnvloeden. Het is belangrijk om veiligheidsrichtlijnen en aanbevelingen op te volgen bij het gebruik van houtkachels om ongelukken en problemen te voorkomen.